Cadru legal

Sisteme de alarmare împotriva efracției - cadru legislativ

Definiții și legislație aplicabilă

Prin sistem de alarmare împotriva efracției se înțelege un ansamblu de echipamente electronice care poate fi compus din centrală de comandă și semnalizare optică și acustică, detectoare, butoane și pedale de panică, control de acces și televiziune cu circuit închis cu posibilități de înregistrare și stocare a imaginilor și datelor, corespunzător gradului de siguranță impus de caracteristicile obiectivului păzit.
Instalarea, modificarea, inclusiv punerea în funcțiune a sistemelor de alarmare împotriva efracției se avizează și se controlează conform prevederilor legale.
Proiectele sistemelor de alarmare împotriva efracției se întocmesc în mod obligatoriu pentru obiectivele care sunt supuse avizării poliției, iar elaborarea acestora se face cu respectarea cerințelor tehnice minime stabilite prin normele metodologice de aplicare a Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, cu modificările și actualizările ulterioare.
Activitățile de proiectare, instalare, modificare sau întreținere a componentelor sau sistemelor de alarmare împotriva efracției, se pot efectua numai pe baza licenței eliberate de Inspectoratul General al Poliției Române, prelungită la fiecare 3 ani, și cu avizul prealabil al Serviciului Român de Informații.
Societăților specializate în domeniul sistemelor de alarmare le sunt interzise culegerea de informații, înregistrările audio sau video care excedează obiectului de activitate pentru care li s-a acordat licența, precum și instalarea de echipamente disimulate care să le permită executarea acestor activități.
Conducătorii societăților specializate în proiectarea, producerea, instalarea și întreținerea sistemelor de alarmare împotriva efracției sunt obligați să asigure respectarea prevederilor legale și a regulamentelor proprii de organizare și funcționare, aprobate cu ocazia acordării licenței.
Desfășurarea în scop comercial de activități de pază sau protecție, de proiectare, producere, instalare și întreținere a sistemelor de alarmă împotriva efracției sau a componentelor acestora fără atestat ori fără licență de funcționare prevăzută de lege constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Sunt supuse avizării poliției proiectele sistemelor de alarmare destinate următoarelor categorii de obiective: unități de interes strategic și obiective aparținând infrastructurilor critice; unități sau instituții de interes public; instituții de creditare, unități poștale, puncte de schimb valutar, case de amanet, unități profilate pe activități cu bijuterii din metale sau pietre prețioase; magazine de arme și muniții; stații de comercializare a carburanților/combustibililor; săli de exploatare a jocurilor de noroc; centre de procesare; casierii furnizori și servicii de utilități, puncte de colectare ori de depozitare numerar cu plafon de peste 10.000 euro sau echivalent; depozite în care se află bunuri cu o valoare mai mare de 10.000 euro sau echivalent.
Proiectele sistemelor de alarmare se elaborează de către personalul tehnic al societăților specializate în domeniul sistemelor de alarmare împotriva efracției, cu competențe profesionale specifice, cu respectarea cerințelor din normele metodologice și a normativelor tehnice specifice.
Beneficiarii sistemelor avizate sunt obligați să încheie contracte de întreținere periodică cu societăți licențiate, care să ateste funcționarea sistemului conform parametrilor tehnici.
Reviziile tehnice periodice includ toate operațiunile necesare pentru menținerea în stare de funcționare a subsistemelor tehnice instalate la parametrii proiectați, iar frecvența acestora se stabilește de beneficiar, în funcție de riscurile la adresa securității fizice și a mediului ambient, însă cel puțin o revizie pe semestru.
Legislație: Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor cu modificările și actualizările ulterioare; HG 301/2012 actualizată prin HG 1002/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003; Instrucțiunile OMAI 9/2013 privind efectuarea analizelor de risc la securitatea fizică a unităților ce fac obiectul Legii nr. 333/2003.
TECHNOLOGIK SOLUTIONS este licențiată de către Inspectoratul General al Poliției Române pentru efectuarea activităților de proiectare, instalare, modificare sau întreținere a componentelor sau sistemelor de alarmare împotriva efracției (Licența IGPR Nr. 6624/T din 02.02.2023) și este autorizată de către Inspectoratul General Pentru Situații de Urgență pentru proiectarea, instalarea și întreținerea sistemelor și instalațiilor de semnalizare, alarmare și alertare în caz de incendiu (Autorizația IGSU nr. B-3971 din 06.06.2024, Autorizația IGSU nr. B-3972 din 06.06.2024).

Specialiști autorizați

Licențiat IGPR și IGSU

Date de contact

TECHNOLOGIK SOLUTIONS S.R.L.

CUI: RO46922580

RCC: J12/6080/2022

Cluj-Napoca, Str. B. P. Hașdeu

Nr. 87-87/A

office@technologik.ro

0740 61 81 90

Urmăriți-ne pe:

© TECHNOLOGIK SOLUTIONS. All Rights Reserved.

Designed by HTML Codex